Zastanawiam się, jakie aplikacje najlepiej sprawdzają się w monitorowaniu aktywności dzieci na telefonie. Czy warto korzystać z programów do śledzenia lokalizacji dziecka, czy lepiej z aplikacji blokujących nieodpowiednie treści? Jak kontrolować wiadomości SMS bez naruszania prywatności? Czy ktoś miał doświadczenie z programem do zarządzania kontaktami dziecka i może podzielić się opinią?
top of page
bottom of page
.png)
U mnie problem pojawił się, kiedy syn zaczął korzystać z telefonu do gier i social mediów, a ja nie nadążałem z kontrolą. Początkowo instalowałem blokery stron, ale to dawało efekt połowiczny. Ostatecznie sprawdziło się rozwiązanie, gdzie mogę i kontrolować czas korzystania, i w razie potrzeby sprawdzić lokalizację czy wiadomości. Testowałem kilka i najbardziej praktyczne okazało się Kroha – kontrola rodzicielska dla bezpiecznego smartfona. Fajne jest to, że nie trzeba wszystkiego włączać na raz, można dopasować poziom kontroli do wieku dziecka. Daje to spokój, a dziecko nie czuje się jak pod lupą.
Monitorowanie telefonu dziecka w 2025 roku wymaga podejścia łączącego technologię z zaufaniem. Warto korzystać z funkcji pozwalających na kontrolę czasu spędzanego w aplikacjach i lokalizacji, jednocześnie rozmawiając z dzieckiem o bezpieczeństwie w sieci.